Bebeklerde B12 vitamini
Bebeklerin gelişim ve büyümeleri için son derece önemli olan B12 vitamini bazı durumlarda yüksek değerlere yükselmektedir. Bu durum herhangi bir hastalık belirtisi olmayacağı gibi, bebeğin yaşamına da olumsuzluk katmamaktadır. Bebeklerin B12 vitamini bakımından çok zengin besinler ile beslenmesi vücudunda bu vitaminin yükselmesine neden olan faktörler arasında bulunur. Özellikle araştırmacılar bu vitamini bazı gruptan insanlara vitamin takviyesi olarak vermişlerdir fakat herhangi bir sorun olmamamıştır. B12 vitaminin suda çözülme özelliği olduğundan dolayı günlük olarak vücuda alınması gerekir.
Bebeklerde B12 vitamini fazlalığı neden olur?
- Bebek ek gıdaya geçtiği dönemde çok fazla süt ve süt ürünlerinin bebeğe yedirilmesi
- Bebeğin özellikle kırmızı et ile çok fazla beslenmesi
- Emziren annenin doktor kontrolü dışında B12 vitamini kullanıyor olması veya doğum öncesi kontrolsüz B12 vitamin hapı kullanıyor olmasıdır.
B12 vitamini fazlalığı belirtileri nelerdir?
- Bebeğin kusması ve yemeklere karşı ilgisiz olması
- Bebeğin duruş şeklinde bozukluk olması ve denge kaybı yaşaması
- Bebeğin vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntıların olması,
- Bebeğin uyumak istememesi gibi durumlar görülür.
Bebeklerde B12 vitamin fazlalığı tedavisi
Bunun için herhangi bir tedavi yöntemi yoktur fakat Bebeğinizi bir süre hayvansal ürünlerden uzak tutmak B12 vitaminin seviyesinin düşmesini sağlayacaktır. Bu yüzden özellikle et ve süt ürünlerinin diyetini bebeğinize uygulamanız gerekir. Ayrıca eğer siz B12 vitamin ilacı kullanıyor iseniz doktorunuza danışarak bir süreliğine bu ilaçtan uzak durmanız gerekir.
Bebeklerde B12 vitamin eksikliği belirtileri
Bebeklerin nörolojik olarak gelişimleri için son derece önemli olan vitaminler arasında yer alan b12 vitamini, eksikliğinde bir takım bulguları beraberinde getirir. Bebeğin gelişiminide etkileyerek büyüme gereliği sağlayan B12 eksikliği doktor tarafından kan tahlili ile teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Genelde bebeklerde 6 ile 12 ay arasında herhangi bir belirti vermeyerek daha ileri ki dönemlerde bebekte oluşabilecek problemleri yansıtmaktadır. Bebeklerin b12 vitamini eksikliğinin ek sık nedeni ise hayvansal ürünlerden yoksun şekilde beslenmesinden kaynaklanmaktadır. B12 vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:
- Bebeğin yaşıtlarına göre bir büyüme geriliği olur ve bebek bu farkı ilerleyen zamanlarda tedavi olmadan tamamlayamaz.
- Bebeğin saçlarında dökülmeler meydana gelir ve bebeğin saçlarına dokunulduğunda ebeveynlerin eline saç telleri bulaşır.
- Bebeğin cildi solgun ve mat bir renkte olur.
- Bebekte beslenmeye karşı ilgisizlik ve iştahsızlık olur.
- Bebeğin istem dışı kas hareketleri olur ve aileler tarafından bu kolay şekilde fark edilir.
- Bebeğin halsiz ve uyuma istekleri görülür.
Bebeklerde B12 vitamini eksikliği neden olur?
- Bebeğin ek gıda dönemine geçmeden önce yaşanan B12 vitamin eksiklikleri genellikle anneden kaynaklanır. Çünkü anne karnında yeterince B12 vitamin deposu yapamayan bebek doğduğunda da bu açığı kapatamaz.
- Bebek ek gıdaya geçdikten sonra oluşan B12 eksikliği ise hayvansal ürünlerden yoksun bir beslenme şeklinin olmasından kaynaklıdır.
- Bebeğin annesi eğer vejateryan şekilde besleniyor ise bebekte vitamin eksikliği olur.
- Kansızlık nedeni ile de bebeklerde B12 vitamini eksikliği yaşanır.