Bebeklerin uyku problemi anne ve babalar tarafından en zor geçirilen dönemler arasında yer alarak, anne ve babaların zorlanmasına neden oluyor. Bebeklerde uyku problemi genelde doğuştan itibaren başlayıp yaklaşık olarak 3 aya kadar uzamaktadır. Çünkü bu dönemlerde, bebeklerin kolik adı verilen bağırsaklarında oluşmuş olan bir sıkıntı ile rahatsız olarak bebeklerin uyku problemleri yaşaması görülür. Bebeklerin uyku problemi ebeveynleri tarafından her zaman sıkıntı durumu oluştururken bu durumu atlatmak için çeşitli önlemler alır ve uygularlar. Genelde uygulanan yöntemler arasında bebeğe uyku damlası veya bitkisel yönden ağırlıklı bir seçenek ile çözüm bulmaya çalışılınır. Bebeklerde uygulanan bu yöntemler eğer doktor kontrolü altında yapılmaz ise bebeğe ciddi bir zarar verebilir. Bu yüzden uzman bir çocuk doktoruna danışılarak bebeğe bu türde bir tedavi uygulanması gerekir.
Bebeklerde uyku sorununa bitkisel tedavi
Bebeğinize bitkisel yönden eğer bir tedavi yöntemi uygulamak istiyorsanız, doktorunuza danışarak çayları belli miktar vermeniz gerekir. Fakat doktorunuz eğer bitki çaylarına izin vermezse lütfen kullanmayınız. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkin bağışıklık sistemi gibi olmadığı için bebeğinize ciddi anlamda zarar verebilirsiniz. Örneğin bebeğinize nasıl fazla şekilde ilaç vermekten çekinip ilacın bebeğinize zarar vereceğini biliyorsanız bu durumda aynıdır ve kontrolsüz bebeğe verilen bitki çayı bebeğinize zarar verebilir.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bebeklerde 6 aydan sonra kullanılan bitki çayları
Bebeklere bitki çayı vermek için bebeğin en az 6 aylık olması gerekir. Çünkü bebek ilk 6 ay sadece anne sütü alır ve anne sütü yetmiyor ise formül mamalar ile beslenmesi sağlanır. Bebeğinize bitki çayı vermeden önce ise bir çay kaşığı şeklinde başlamanız ve sonra belirtilen miktara kadar geçmeniz gerekir. Bebeğinize bitki çayı verdiğinizde aslında bunun bir tür ilaç olduğunu unutmayın ve o şekilde verin.
Lavanta: Lavantanın sakinleştirici ve uykuya yardımcı yönü vardır. Çay olarakta tüketilen bu bitkinin bebeklere 1 yaş sonrası verilmesi uygundur. Bebek eğer daha küçük ise bunun için lavantayı bir temiz kese içine koyup bebeğin yastığının içine koyulması gerekir. Böylece bebek nefes alırken daha rahat şekilde koku burnuna gider ve uyku düzenine yavaş yavaş alışmış olur.
Papatya çayı: Papatya çayı soğuk algınlığına ve çeşitli gribal enfeksiyonlara iyi gelen bitkiler arasında yer alıyor olsa da aslında çok güçlü bir sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Bu yüzden emziren anneler tarafından bebeklerinin uyku problemi için sıkça kullanılmaktadır.
Ihlamur: Ihlamur çeşitli soğuk algınlığına bağlı hastalıklarda kullanılan nadide bitkilerden biridir. Sadece bu yönü ıhlamurun faydaları arasında yer almıyor bunun dışında uyku ile alakalı sorunlarda da ıhlamur kullanılmaktadır.
Rezene çayı: Rezene çayı bebeklerde gaz problemine karşı kullanılmaktadır. Ayrıca rahatlatıcı etkisi olduğundan dolayı bebeklerde 6 aydan öncede rezene çayı kullanılarak bebeğin gaz sorunları giderilmektedir. Bunun dışında uyku içinde çok önemli olan bitki belli miktarlarda bebeğe verilmelidir.
Bebeklerde genel uyku problemi nedenleri
- Eğer bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu var ise bu durum uyku problemi yaratır ve rahat uyku uyumasını engeller.
- Bebeklerde özellikle ilk doğdukları zamanlarda yoğun şekilde görülen kolik rahatsızlığı bebeğin uykusunu engeller.
- Evin çok soğuk veya çok sıcak şekilde olması bebeğin uyku sorununa neden olur. Evin ideal ısısı 23 derece olamalıdır.
- Bebeğinizin eğer karnı aç ise bu durumda uyumaz ve uykuya karşı direnç gösterir.
- Bebeğinizin karnı tok ise altını kontrol etmekte fayda var çünkü bebeğin altı pis olduğunda uyumayabilir.
- Bebeklerin en çok uyku sorunun yaşadığı durum ise diş çıkarma ile alakalıdır. Bebekler diş çıkarma döneminde damaklarda hem acı hemde kaşıntı hissi oluştuğu için uyku sorunu çok fazla görülür.