Bademcik nedir ve görevleri nelerdir?
Bademcikler boğazın girişinde bulunur ve görevleri boğazın iki tarafında durarak vücuda girecek olan bakteri ve virüsleri tutmaktır. Bu yüzden vücudun tıbkı güvenlik görevlisi gibi bir görevleri olup burada uzun süre mikrop toplama sonucunda bir takım komplikasyonlar gelişir. Bunlardan en çok rastlanılan ise tonsilit adı verilen ve bademciklerin iltihaplanmasına neden olan durumdur. Özellikle küçük çocuklarda çok sık şekilde rastlanan boğaz enfeksiyonları, çocukların hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir. Çocuklarda görülen bademcik iltihapları bazen hafif bulgular ile kendiliğinden geçerken bazen ise şiddetini giderek artırarak çocuğa ciddi zararlara vermektedir.
Çocuklarda bademcik iltihabı belirtileri nelerdir?
Çocukların bademcik iltihabı geçirdiği bazı durumlarda anlaşılmaz iken, bazı durumlarda ise dikkatli davranılarak kolay şekilde anlaşılabilir. Bunun için yapmanız gereken ise çocuğun ağzına bir kaşık yardımı ile bakmaktır. Yani çocuğunuzun ağzını açmasını isteyin ve A harfini çıkarmasını söyleyin. Ardından küçük bir çay kaşığı yardımı ile bademciklerine bakın. Eğer bedemcikleri hafif büyümüş, kızarıklık var ise bademcik iltihabı başlangıcı demektir. Fakat bademciklerin üzeri beyaz veya yeşilimsi süt kesiği şeklinde parçalar bulunuyor ise çocuğunuz bademcik iltihabı geçiriyor demektir. Bunun dışında çocuklarda bademcik iltihabı şu belirtileri gösterir;
- Boğazına dışarıdan bakıldığında hafif şişlik ve bezeler görülür.
- Çocuğun iştahı kaçar ve yemek de zorluk çeker.
- Çocuk yutkunmada zorluk çektiği için yemek yemez.
- Çocuğun ateşi bellli aralıklar ile çıkar ve düşmez.
- Çocukta ciddi bir halsizlik görülür ve sürekli uyumak ister.
- Çocuğun dengesinde problemler yaşanır.
- Bazı durumlarda çocuğun cildin de pullu döküntüler meydana gelir.
- Çocuk çok huysuz olur ve sürekli ağlar.
Çocuklarda bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?
Çocuğun bademcik iltihabı geçirmiş olması çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulması anlamına gelir. Doktor kontrolünde yapılan muayenelerde eğer çocuk ciddi bir boğaz enfeksiyonu geçiriyor ise damar yolu açılarak tedavi edilir. Fakat yatma gereksinimi bulunmayan hastaklıkta ise 7 ile 10 günlü antibiyotik tedavisi uygulanır. Çocuğun bademciğinden bir araç yardımı ile örnek alınarak labarutuvarda inceleme altına alınır. Doktor tedavisi dışında çocuğunuza evde yapabileceğiniz yöntemler ile boğaz enfeksiyonuna karşı koruyabilirsiniz.
Çocuklarda bademcik iltihabı nasıl evde nasıl tedavi edilir?
- Çocuğunuzun ateşi çıkmış ise,önceliğiniz ateş düşürme yönünde olsun çünkü ateşin yüksek değerlerde seyir etmesi çocuğun zarar görmesine neden olabilir.
- Çocuğun bulunduğu oda sürekli havalandırılsın ve çocuk havalandırılma anında o odadan dışarı çıkarılsın.
- Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler ile beslenmesi sağlansın.
- Çocuk eğer verdiğiniz komutları uygulayabilir durumda ise yani o kadar anlayacak kadar büyük ise ada çayını demleyin ve bu çay ile sürekli gargara yapmasını sağlayın.
- Limonu sıkın ve içine bir miktar tuz atın,bu karışım ile de aynı şekilde gargara yapmasını sağlayın.
- Çocuğunuzun üzerine ince ve serin kıyafetler giydirin.
- Evin hijyenini sağlayın.
- Çocuğunuza zencefilli bal vererek boğazının yumuşamasını sağlayın.
- Çocuğunuza bol sıvı almasını sağlayın böylece enfeksiyona neden olan mikrop vücuttan uzaklaşmış olur.