Gıda zehirlenmesine neden olan salmonella bakterisi nedir?
Salmonella adı verilen bakteriler gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenleri arasında yer alır. Bu bakteri grubu özellikle tavuk etinde bulunur ve tavuk eti ile temastan bulaşır. Bulaşma yolu sadece tavuk olmadığı için çeşitli bulaşma yolları vardır. Bunlar ise; içme suyu, bakteri bulaşmış sebze ve meyveler ve kanatlı hayvanlardır. Salmonella bakterisinin binlerce çeşidi bulunur ve insan floransında da yaşamaktadırlar. Fakat insan vücudunda yaşayanlar tamamen zararsız olup, çeşitli görevleri bulunur. Tehlikeli olan ve gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella bakterisi vücuda bulaştıktan sonra kendini bulaşma derecesine göre hafif belirtiler veya şiddeti belirtiler ile ortaya çıkartır.
Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Özellikle Salmonella bakterisi ile temas ettikten sonra 12 saat ile 72 saat arasında belirtiler hafif veya şiddetli olarak kendini gösterir. Bu belirtiler şunlardır;
- Kusma: Gıda zehirlenmelerinin en sık karşılaşılan belirtileri arasında olup, kişinin ciddi bir kusma döngüsünü girmesine neden olur.
- Karın Ağrısı: Karın ağrısı bakteri ulaştıktan son ilk ortaya çıkan nedendir. Karın ağrısı ardından genelde ishal yaşanır.
- Karın Krampları: Kişinin karın boşluklarında bıçak sallanır gibi ağrılar olur ve bu ağrılar zaman geçdikçe şiddetini artırır.
- Ateş:Özellikle küçük çocuklarda bakteri bulaştıktan sonra görülen belirtilir.
- İshal: Büyük küçük herkesin vücuduna girdikten sonra, ishal meydana gelir.
- Halsizlik: Kişinin ishal ve kusmasına bağlı olarak halsizlik görülür.
Hastalığın şiddetine göre genellikle 4 ile 7 gün arasında bu enfeksiyon vücuttan atılır. Fakat çok ciddi bir enfeksiyon söz konusu ise bu bakteri kişiyi ölüme kadar götürür. Bu yüzden özellikle bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan küçük çocukları bu belirtileri fark ettiğinizde derhal hastaneye götürürüz.
Sebze ve meyveden salmonella bakterisi nasıl bulaşır?
Kanatlı hayvanların fabrikadan çıkışından mutfağa gelen süreci çok önemlidir. Bu dönemde tavuğun soğuk zincir denilen bir sistem ile taşınması gerekir. Çünkü tavuk içinde bulunan bir Salmonella bakterisi sıcağa maruz kaldığında bu dakikalar içinde binlere ulaşır. Bu yüzden sıcak temastan kaçınılması gerekir.
Markete soğuk zincir yöntemi ile gelen tavuğu alan kişi evine götürdüğü zaman ya hemen pişrmeli yada soğuk zincirin devam etmesi için dondurucuya koymalıdır.
Et pişmesi için doğranıp kenara alındıktan sonra aynı bıçak yıkanmadan sebze ve meyve doğranırsa bu sebze meyveyi yiyen kişi salmonella bakterisinin çapraz bulaşma yolu ile kolayca bulaşmış olur.
Sallomella bakterisini bulaşması nasıl önlenir?
- Her şeyin başı hijyen olduğu için burada da durum aynı kişi mutfakta ne kadar hijyen sağlarsa o kadar sağlıklı olur.
- Bildiğiniz kasaplardan et ve et ürünleri alınız.
- Mutfakta eti doğradıktan sonra o bıçağın hijyenini sağlayın ve sebze meyveyi o şekilde doğrayın.
- Et ve sebzeleri dolapta arada boşluk kalacak şekilde yerleştirin.
- Etin suyunun sebzelerle buluşmasını engelleyen.
- Et ve yumurtayı en az 72 derecede pişirin.
- Bilmediğiniz lokantalarda yemek yemeyin.
- Bildiğiniz marka olan kanatlı hayvanı satın alın. Özellikle ucuz diye bilmediğiniz markaları tercih etmeyin.